payday loans
 

NCSR Demokritos

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

ΝΕΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ: ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ iPLANTA

E-mail Εκτύπωση PDF

Το 4ο συνέδριο iPlanta με θέμα «Η συμβολή της τεχνολογίας RNAi στην αειφόρο γεωργία και την ασφάλεια των τροφίμων» διοργανώνεται στην Αθήνα στο ξενοδοχείο President στις 26-28 Φεβρουαρίου 2020 σε συνεργασία με ερευνητές του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Από την Ελλάδα συμμετέχουν τα ερευνητικά κέντρα ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και ΙΤΕ-ΙΜΒΒ, καθώς και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η προστασία των καλλιεργειών από νέους παθογόνους οργανισμούς και παράσιτα αποτελεί μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο γεωργικός τομέας. Οι οικονομικές ζημίες που προκαλούνται εξαιτίας κάποιων έκτακτων καταστάσεων και συνδέονται με την πρόσφατη εξάπλωση επιβλαβών οργανισμών, όπως είναι το σκουλήκι της ρίζας του καλαμποκιού «Διαβρώτικα» (Diabrotica virgifera) καθώς και ο αλευρώδης του καπνού (Bemisia tabaci) (και τα δυο είναι γεωργικά παράσιτα), ανέρχονται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η τεχνική και επιστημονική καινοτομία παίζει σπουδαίο ρόλο στην εξασφάλιση της περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας του τομέα αυτού. Η πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των βιοτεχνολογικών εφαρμογών, είναι θεμελιώδης για την αντιμετώπιση νέων κινδύνων και τη μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων στη γεωργία.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα προκύπτουν μέσω των νέων μεθόδων που αναπτύσσονται και στηρίζονται στην τεχνολογία αποσιώπησης των γονιδίων μέσω RNA («RNA interference» ή RNAi), βάσει της οποίας είναι δυνατό να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ανθεκτικότητας των φυτών ενάντια στην επίδραση των φυτοπαρασίτων και των φυτοπαθογόνων οργανισμών. Με την τεχνολογία του RNAi καθίσταται εφικτή η τροποποίηση της έκφρασης των γονιδίων των φυτών χωρίς απαραίτητα να είναι αναγκαία η έκφραση νέων μορίων. Επιπλέον με την τεχνική του RNAi καθίσταται δυνατή η μεταφορά του μηχανισμού ανθεκτικότητας και στα δενδροκομικά φυτά λόγω της εύκολης μετακίνησης των "μορίων ανθεκτικότητας"  διαμέσου του αγγειακού τους συστήματος. Τα μόρια RNA μπορούν επίσης να παραχθούν και να εφαρμοστούν τοπικά στα φυτά τροποποιώντας έτσι την φυσιολογία τους ή/και καθιστώντας τα ανθεκτικά σε παράσιτα και παθογόνα. Συνεπώς αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο η ύπαρξη διαθέσιμων μορίων dsRNA προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως βιοεντομοκτόνα τα οποία θα εφαρμόζονται είτε μέσω ψεκασμού στο φύλλωμα, είτε μέσω ειδικού χειρισμού των σπόρων, ή ακόμα και απευθείας στο έδαφος.

Το πρόγραμμα iPlanta (https://iplanta.univpm.it/) που διοργανώνεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Horizon2020 COST και συντονίζεται από τον καθηγητή Bruno Mezzetti (Πολυτεχνείο του Marche, Ιταλία), αποσκοπεί στη διασύνδεση των ερευνητικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας RNAi τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, με διεθνείς οργανισμούς όπως η EFSA, ο FAO και ιδιωτικές εταιρείες. Η διοργάνωση του 4ου Συνεδρίου iPlanta στην Αθήνα δίνει την ευκαιρία σε διακεκριμένους επιστήμονες να παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτή την καινοτόμο τεχνολογία με έμφαση στις πρακτικές εφαρμογές στον αγροτικό τομέα. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με την προοπτική της χρήσης της τεχνολογίας RNAi στη Βιοτεχνολογία Φυτών, στη βελτίωση των καλλιεργειών καθώς και στον έλεγχο των παθογόνων.